Ceny rezidenčných realít v Nemecku zaznamenali rekordný pokles

22.09.2023 Celý región

Wiesbaden 22. septembra (TASR) - Ceny rezidenčných nehnuteľností klesli v 2. štvrťroku tohto roka takmer o desatinu a zaznamenali tak najprudšie tempo poklesu v histórii meraní. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis. Realitný trh v najväčšej európskej ekonomike dopláca najmä na dlhodobé zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré znižuje prístup záujemcov k novému bývaniu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Nemecku klesli v 2. štvrťroku medziročne o 9,9 %, informoval Destatis. To je najprudší pokles od začatia evidovania príslušných údajov v roku 2000. V medzikvartálnom porovnaní sa ceny znížili o 1,5 %.

Rozsah poklesu sa líšil podľa oblasti, pričom v riedko obývaných oblastiach bolo tempo poklesu miernejšie než vo veľkých mestách. V tých zároveň klesali výraznejšie ceny domov než bytov. V prípade samostatných domov a dvojdomov sa ceny v mestách ako Berlín, Hamburg a Mníchov znížili medziročne v priemere o 12,6 % a v prípade bytov o 9,8 %.
 

Vyberte región

mark